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Proteomics of saliva: personal experience

Proteomica salivare: esperienza personale

E. Scarano, A. Fiorita, P.M. Picciotti, G.C. Passali, L. Calò, T. Cabras1, R. Inzitari2, C. Fanali2, I. Mesana1, M. Castagnola2, G. Paludetti

Department of Otolaryngology, Catholic University, Rome; 1 Department of Sciences Applied to Biosystems, Cagliari University, Cagliari; 2 Department of Biochemistry and Clinical Biochemistry, Catholic University, Rome, Italy

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Summary

The salivary proteome is a complex protein mixture resulting from the activity of salivary glands with the contribution of other components that form the oral environment such as oral tissues and micro-organisms. For diagnosis purposes, saliva collection has the great advantage of being an easy and non-invasive technique. Human saliva proteomics have proven to be a novel approach in the search for protein biomarkers for detection of different local and systemic diseases. Currently, more than 1400 salivary proteins have been identified. In the last few years, our research group has extensively studied the salivary proteomics in order to analyse the salivary composition, investigating the major families of proteins present in human and mammalian saliva, the post-translational modifications, the different contributions of glands, the physiological and pathological modifications of saliva. The aim of this report is to present our personal experience in salivary proteomics. In conclusion, salivary proteome analysis represents an important field both for diagnosis and monitoring of various diseases and could be considered a novel approach to prevention of various pathological conditions.

Riassunto

La proteomica salivare è costituita dal complesso di proteine che deriva dall’attività delle ghiandole salivari con il contributo di altre componenti che formano l’ambiente del cavo orale, come la presenza di tessuto orale e di micro-organismi. A scopo diagnostico, la raccolta della saliva ha il grande vantaggio di costituire una metodica facile e non invasiva. Attualmente, sono stati identificati più di 1400 peptidi salivari. Negli ultimi anni, il nostro gruppo di ricerca ha ampiamente studiato la proteomica salivare per identificare la sua composizione, analizzando le maggiori famiglie di proteine presenti nella saliva umana e nei maiali, le modificazioni post-traslazionali, i differenti contributi ghiandolari, le modificazioni fisiologiche e patologiche della saliva. Obiettivo di questo studio è presentare la nostra personale esperienza nel campo della proteomica. Infatti l’analisi proteomica salivare rappresenta un importante obiettivo sia per la diagnosi che per il monitoraggio di varie patologie e può essere considerata un nuovo approccio per la prevenzione di diversi stati patologici.